Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

ΤΡΙΧΟΦΥΪΑ

Οι τρίχες αναπτύσσονται μέσα σε ειδικά διαμορφωμένες περιοχές της επιδερμίδας που διεισδύουν μέσα στο χόριο, που ονομάζονται θύλακοι.

Η τρίχα δημιουργείται από κύτταρα που διαιρούνται ταχύτατα μέσα στο βολβό που βρίσκεται στη βάση του θυλάκου. Η θηλή της τρίχας κάτω από το βολβό περιέχει αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά. Κάθε θύλακος έχει περιόδους ανάπτυξης που ακολουθούνται από περιόδους ανάπαυσης. Παρ’ όλα αυτά οι φάσεις των διαφορετικών θυλάκων δε συγχρονίζονται. Κάθε μέρα μεγαλώνουν κάποιες τρίχες ενώ άλλες πέφτουν.

Ο ρόλος της τρίχας είναι σημαντικός παράλληλα μ’ αυτόν του δέρματος και των νυχιών, καθώς παρέχει προστασία στο δέρμα και συμβάλλει στην διατήρηση της ισορροπίας των επιπέδων υγρασίας και θερμότητας.

Έτσι, π.χ. οι χοντρές τρίχες του τριχωτού της κεφαλής βοηθούν στη μόνωση της κεφαλής και την προστασία της από την απώλεια θερμότητας ή από τις επιδράσεις του ήλιου, οι βλεφαρίδες προστατεύουν το μάτι από την πιθανή είσοδο ξένων σωμάτων, τα φρύδια καθοδηγούν τον ιδρώτα μακριά από τα μάτια, κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου